Stadslandbouw Dordrecht

Groene lintjes Drechtsteden 2014

Groene lintjes voor biologische groente en duurzaamheid

Zaterdag 28 juni 2014
Groene lintjes voor biologische groente en duurzaamheid

Biologische groente en fruit leverancier Ecoville BV uit Barendrecht en initiatiefnemer van de Duurzaamheidsgids Dordrecht en Zwijndrecht en promotor van stadslandbouw Ariëtte Vos hebben zaterdag een groen lintje ontvangen van fractievoorzitter voor GroenLinks in Dordrecht Kitty Kruger. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Weetpunt in Zwijndrecht.

Met de jaarlijkse toekenning van groene lintjes zet GroenLinks Drechtsteden mensen en organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid en milieu in de regio in het zonnetje. Henk Mirck, wethouder Duurzaamheid in Zwijndrecht, presenteerde de uitslag. Hij introduceerde alle veertien genomineerden aan het publiek en vroeg hen naar hun motivatie en inspiratie om door te zetten om hun idealen te verwezenlijken.

Zo vertelde genomineerde Lidy van der Lans-Exler een ontroerend verhaal over het willen doorgeven van  haar liefde voor de natuur aan kinderen. Als natuurgids heeft zij duizenden schoolkinderen begeleid tijdens hun bezoek aan het Munnickepark en bezoekerscentrum het Weetpunt. Hanneke Kijlstra werd gedreven door liefde voor de natuur en haar frustratie over de vervuiling daarvan  bij het opzetten van Plastic Tas Vrij. De bedreiging van natuurgebied De Hooge Nesse inspireerde Hans Bakker om mensen samen te brengen om zich sterk te maken voor het behoud en ruimte te bieden aan duurzame energieopwekking en een speel-, sport- en ontspanningsplek.

Ecoville
Voor Perry Falter van Ecoville BV waren smaak en mooie, biologische geteelde producten uit de streek de reden om zijn groentekraam - gestart als marktkraam om de producten van de groenteboer uit de Dordtse Watertoren te verkopen - uit te bouwen tot een prachtig bedrijf. Thirza Monster richtte FairOnly op met de missie om zoveel mogelijk mensen, bedrijven en instellingen te inspireren en bewegen tot en in duurzaamheid. Dat gaat verder dan natuur en milieu alleen: ze richt zich momenteel op initiatieven die een circulaire economie, waar alle afval weer grondstof wordt - iets dat ook leidt tot extra werkgelegenheid - een stap dichterbij brengen.

In gesprek
Alle genomineerden zijn door Henk Mirck uitgenodigd om in gesprek te gaan met het college van burgemeester en wethouders in Zwijndrecht. Kitty Kruger liet weten dat zij de thema's en doelen van alle genomineerden zal agenderen in de Drechtraad en de gemeenteraad van Dordrecht.

In de categorie 'Groene Bedrijven' eindigde FairOnly als tweede en Nobel's Brood als derde.

In de categorie 'Duurzame Doorzetters' was de tweede plek voor Hanneke Kijlstra - initiatiefneemster van Plastic Tas Vrij - en de derde voor Jan de Keizer, drijvende kracht achter Drechtse Stromen - op de tweede en derde plaats

 Naar het overzicht